BLOG

Estetik Diş Hekimliği İstanbul

Estetik Diş Hekimliği İstanbul

İnsanların hakkınızdaki izlenimleri tanıştığınız ilk 3 saniyede oluşur ve bu ilk izlenim güzel bir gülüşe sahipseniz sizin lehinize olarak hayatınızdaki önemli anlara etki eder.

İçten, samimi ve güzel bir gülüş pek çok şeyin gidişatını değiştirebilir. Bu nedenle etkileyici bir gülüş arayışında olan kişiye özel dijital gülüş tasarımı, empress, zirkon ve lamina uygulamaları diş tedavisi ile bu isteği gerçekleştirilebilir. Bazı uygulamalar dijital diş laboratuvarlarında yapılmaktadır.

Empress (Full Porselen)

Empress (full porselen diş) Nedir?

Dayanıklılığı arttırılmış porselen “Empress” adıyla bilinir. Tamamı porselenden oluştuğu için full porselen diş olarak da adlandırılabilir. Basınç altında sıkıştırılmış (metal kullanılmadan) kristal yapıdaki seramik çekirdek üzerine eklenen cam seramik pişirilerek elde edilir.

Empress Diş Kaplamaları Neden ve Nasıl Daha Doğal Görünür?

Full porselen dişlerde çekirdek oluşturulurken metal alt yapı kullanılmaması dişlerin doğasında bulunan şeffaflığı, ışığı geçirme ve yansıtma özelliklerini taşır. Bunun yanında kullanılan yapıştırıcılar da empress ve diş dokusu için gerekli uyumluluğa sahip oldukları için ideal şeffaflığı ve rengi yakalamak kolaylaşır. Bu sayede doğal dişlerin istenen tüm özellikleri empress diş kaplamasına aktarılmış ve doğal diş estetiği elde edilmiş olur.

Empress’ i Hangi Dişlere Yaptırabilirim?

Ön kesici, küçük azı gibi estetiğin daha çok önem kazandığı diş bölgesindeki tek diş eksikliklerinde empress diş kaplama uygulamaları yapılır.

Empress Hangi Dişlere Yapılmaz?

Ağzın arka bölümündeki dişlerde (çiğneme kuvveti ve yan kuvvetler arttığı için) ya da yan yana birden fazla diş eksikliği var ise empress kaplama uygulanamaz. Böyle durumlarda alternatif çözüm olarak da yüksek dirence sahip olduğu için zirkonyum diş kaplamaları tercih edilir.

Hangi Durumlarda Empress Yapılır?

  • Doğumsal doku ve şekil bozukluğu bulunan dişlerde
  • Aralıklı diş dizilimlerinde
  • Yaşa bağlı renklenmelerde
  • Pozisyon bozukluğuna sahip dişlerde
  • Antibiyotik ve flor kullanımına bağlı renklenmelerde
  • Kanal tedavisinden sonra beyazlatma ile sonuç alınamayan dişlerde
  • Çoklu restorasyon gerektiren durumlarda
  • Zamana bağlı kimyasal ve fiziksel olarak aşınmış dişlerde
  • Gülüş tasarımı uygulamalarında empress kaplama yapılabilir.

Empress Porselen Dişlerin Uygulama Aşamaları Nelerdir?

Hastanın diş ölçüleri alınmadan önce yüz ve ağız içi fotoğrafları arşivlenmek üzere çekilir. Diş yapısına ve kişinin isteklerine uygun gülüş tasarımı yapılır. Tedavi sonrasında elde edilecek olan görüntü “mock-up” denilen yöntem ile hazırlanır.

Gülüş tasarımının hasta tarafından onaylanmasından sonra işleme lokal anestezi altında dişlerin 2 mm aşındırılmasıyla başlanır. Daha sonra son ölçüler alınıp laboratuvara gönderilir. Yine aynı seansta Hassasiyetin önüne geçmek ve hastanın hayat kalitesini düşürmemek için “mock-up” yöntemiyle hastaya restorasyonlar hazırlanır ve yapıştırılır. Laboratuvarda üretilen empress’lerin kontrolleri yapılıp hastanın onayı alındıktan sonra kaplamalar kalıcı olarak yapıştırılır.

Empressler Yapılırken Dişsiz mi Dolaşacağım?

Hekiminizin tarafından hazırlanan kendi diş renginizle aynı renkte geçici dişler sayesinde hiçbir aşamada dişsiz kalmazsınız. Diş eksiklerinizin olduğu durumlarda bile bu geçici dişler sayesinde empress’lerinizi beklerken dişsiz kalmanız söz konusu değildir.

Seanslar Ne Kadar Sürüyor?

Seanslar yaklaşık 45 dakika sürmektedir.

Empress kaplama yapıştırıldıktan Sonra Hemen Yiyip İçebilir Miyim?

Uygulamadan sonra istediğiniz her şeyi rahatlıkla yiyip içebilirsiniz.

Soğuk Sıcak Hassasiyeti oluşacak mı?

Empress, kullanılan yapıştırıcıların dişle uyumlu olduğu, ağızda çözünmedikleri ve malzemenin genleşme katsayısı normal dişin genleşme katsayısına yakın olduğu için açıkta diş dokusu kalmayacak ve dişte herhangi bir sıcak-soğuk hassasiyeti hissetmeyeceksiniz.

Bakımını Nasıl Yapmalıyım?

Empress kaplama uygulaması standart günlük ağız bakım işlemleriniz dışında ekstra herhangi bir bakıma ihtiyaç duymamaktadır. Doğal dişleriniz için de geçerli olan diş fırçalama, diş ipi kullanımı gibi işlemler ve eğer köprü tedavisi yapılmışsa buna uygun fırça kullanımı empresslerinizin ömrünü uzatacaktır.

Zamanla Diş Etim Çekilir Mi?

Özellikle yüzeylerinin cilalı olması ve kenar uyumu sayesinde plak birikimi zorlaşır. Aynı zamansa malzeme diş etiyle biyolojik uyum içindedir. Bu sebeple Empress diş kaplamaları herhangi bir diş eti çekilmesine sebebiyet vermez.

Zamanla Dişten Ayrılır mı, Aralık Oluşur mu?

Güçlü ve kalıcı (eriyip kaybolmayan) yapıştırıcı sayesinde empress kaplama dişle sıkı bir uyum içerisindedir. Metal destekli porselenlerde gözlemlenebilen dişten ayrılma durumu empress kaplamalar için kesinlikle söz konusu değildir.

Zirkonyum Diş Nedir?

Zirkonyum, klasik köprü ve protez alt yapılarında kullanılan gri metalin yerine kullanılabilen beyaz bir alaşımdır.

Zirkonyum Dişler Nerelerde Kullanılır?

  • Ağzın arka tarafında yer alan dişlerde köprü ve kaplama olarak
  • Beyazlatma metotlarıyla sonuç alınamayan ileri derece renklenme tedavisinde
  • Kalıtsal yapı renklenmelerinde
  • Ortodonti tedavisinin tercih edilmediği hafif ve orta dereceli ayrık, çapraşık dişlerde
  • Ön grup dişlerde ise implant üstü kaplama ve gülüş tasarımında
  • Dönük dişlerde
  • Rengi ve yapısı bozulmuş eski dolgulu, aşırı madde kaybı olan dişlerde zirkonyum kaplamalar kullanılabilir.

Estetik Açıdan Zirkonyum Dişlerin Avantajları Nelerdir?

Doğal diş yapısı ışığı tam olarak geçirir. Metal tabanlı klasik porselen kaplamalar dişlere opak bir görüntü verirken zirkonyum kaplamaların ışık geçirgenliği yüksektir. Bu sayede cansız ve yapay görünen dişler yerine dişlerin doğal ışıntısı yakalanmış olur.

Zirkonyum Dişlerin Diş Etimle Uyumu Nasıldır?

Zirkonyum diş eti dokusuyla tamamen uyumlu bir malzemedir, diş eti çekilmelerine sebep olma ihtimali düşüktür. Diş eti çekilmesi ile karşılaşılsa bile estetik açıdan kötü bir görüntü oluşmaz. Metal destekli protezlerde karşılaşılan olumsuz bir etki olan dişin boyun bölgesindeki diş etinde morumsu renklenmenin zirkonyum ile önüne geçilmiş olur.

Metale Karşı Alerjisi Olanlarda Uygulanabilir Mi?

Zirkonyum kaplamalar metal içermediği için metale karşı alerjisi olan hastalarda da uygulanabilir.

Ağzımda Tat Değişikliği ve Kokuya Sebep Olur Mu?

İçeriğindeki metal bileşim yokluğu sebebiyle ağızda tat değişikliği ve koku gibi durumlara sebep olmaz.

Zirkonyum Dişler İlerde Renk Değişikliği Yapar Mı?

Zirkonyum kaplamalar pürüzsüz ve kaygan yüzeyleri sayesinde dişlerde plak oluşumunu minimuma indirirler. Bu nedenle dişlerde renklenmeye yol açan faktörlerden  de etkilenmemiş olurlar.

Zirkonyum Kaplamaların Bakımını Nasıl Yapabilirim?

Standart günlük ağız bakım işlemleriniz dışında yalnızca ekstra dişsiz bölgeler için diş ipi ya da superfloss kullanmanız önerilebilir. Hekim kontrollerini aksatmadığınız takdirde zaten 6 ayda bir yapılacak muayene sırasında herhangi bir sorun öngörülüp önlenebilecektir.

Zirkonyum Kaplamaları Ne Kadar Süreyle Kullanabilirim?

Dişlerde zamanla oluşan aşınmalar nedeniyle oluşabilecek değişimlere zirkonyum kaplamalar adapte edilebilir ya da duruma göre yenilenebilir. Düzenli bakım ve doktor kontrolleri ile çok uzun yıllar zirkonyum kaplamalarınızı kullanabilirsiniz.

Değiştirilmek İstendiğinde Çıkarılması Dişime Zarar Verir Mi?

Zirkonyum kaplamalar isteğiniz doğrultusunda çıkarılabilir. Kaplamalar kesilerek çıkarılır ve bu esnada herhangi bir doku kaybına sebep olunmadığı için dişlerinizde bir rahatsızlık hissetmezsiniz.

Zirkonyum Kaplamalar Nasıl Uygulanır?

Metal destekli kaplamalara benzer şekilde bu işlem de dişin belirli bir ölçüde küçültülmesi ile başlar  ve diş etinin tekrar sağlıklı konuma gelmesinden sonra ağız yapısına uygun hassas kaşıklarla ölçümler alınır. Dişe uygun renkte zirkonyum alt yapı üzerine porselen üst yapı laboratuvar ortamında hazırlanır ve dişle uyumlu hale getirilmesi için kliniğe gönderilir. Şekil verme işlemi bittikten sonra özel yapıştırıcılar kullanılarak kalıcı olarak dişe yerleştirilir. Doğal diş görüntüsü verdiği için gerçek dişlerinizle aradaki farklılığı görmek neredeyse imkansızdır.

İşlem Sırasında Dişlerimde Ne Kadar Madde Kaybı Olur?

Normal diş yüzeyinize 1-2 mm kadar tıraşlama işlemi uygulanır. Dişteki madde kaybı metal destekli porselen kaplama tedavisindekiyle aynı porselen laminadan ise daha fazladır.

İşlemler Sırasında Ağrı Hisseder Miyim?

Dişin dış yüzeyinin tıraşlanması işlemi sırasında lokal anestezi altında olacağınız ve bu işlemden sonra diş ile aynı renkte geçici bir kaplama yapılacağından ağrı hissetmez hatta soğuk-sıcak hassasiyetinden bile korunmuş olursunuz. Ancak bazı hastalarda hafif miktarda sızlama görülebilir.

Tedavi Süresince Estetik Açıdan Bir Sorun Yaşar Mıyım?

Ön dişlerinize zirkonyum kaplamalarınıza şekil olarak çok benzer geçici kaplamalar uygulanır. Akrilik malzemeden üretilen bu kaplamalar kuvvete karşı çok dayanıklı olmamalarına karşın şekil ve renk açısından sizi memnun edecektir.

Bu Estetik Diş Hekimliği Uygulaması Ne Kadar Zamanda Sonuçlanır?

Diş etlerinde bir aksilik tespit edilmeyen hastalarda, hastaların beğenisine ve beklentilerine göre belirlenecek ek kontroller ve prova aşamaları ile tedavi, kaplamanın son halini almasıyla tedavi süresi 1 haftada tamamlanacaktır.

Bu Estetik Diş Hekimliği Uygulamasının Herhangi Bir Yaşı Var mıdır?

Zirkonyum kaplama tedavisi gerçek dişlere sahip her yaştan insana uygulanabilir. Ancak 18-20 yaş gibi  çene büyümesinin devam ettiği yaş gruplarındaki hastalarda dişlerde aralanmalar gözlenebilir ve zirkonyum kaplamaların sık sık yenilenmesi zorunluluğu doğabilir.

Porselen Ve Metalle Kıyaslandığında Ne Kadar Dayanıklıdır?

Son yıllarda gelişen teknoloji sayesinde zirkonyum alt yapılı kron ve köprülerin dayanıklılığı metal alt yapılı kron ve köprülerin dayanıklılık seviyesine ulaşmıştır. Aynı zamanda porselen kaplamalara göre kırılganlık daha azdır. Metal ile kıyaslama yapmak gerekirse esneme miktarı zirkonyum için daha az iken kırılganlığı da daha fazladır. Ve bu durum zirkonyuma porselenin adaptasyonunu kolaylaştırmasıyla metale karşı üstünlük sağlar. Böylece porselen kırıkları en aza indirilmiş olur.

Kırılma Veya Zirkonyum Kaplamanın Düşmesi Sık Görülür mü?

Zirkonyum kaplamanın zarar görmesi imkansız değil ancak neredeyse sağlam dişin kırılma ihtimaliyle aynıdır. Ters açıda veya aşırı kuvvet uygulandığında bazı çatlamalar görülebilir fakat bu çatlakların tamiri büyük oranda klinik ortamda gerçekleştirilebilmektedir. Yalnızca kaplamanın altında yer alan dişte zamanla oluşan çürük sebebiyle madde kaybı yaşandığında kaplamalarda düşme görülebilir. Bu gibi durumlarda öncelikle diş tedavi edilir ve sonra kaplama yenilenir.

Zirkonyum Kaplamaların Dezavantajı Var mıdır?

Yalnızca geniş dişsiz aralıklar ağzın arka bölümlerinde kırılma ihtimalini arttırabilir ve bu yüzden tercih edilmeme sebebi olabilir.

Zirkonyum Dişler Diş Eti Hastalığı Olanlarda Uygulanabilir Mi?

Mevcut diş eti hastalıklarının tedavisi yapıldıktan sonra zirkonyum kaplama uygulamaları yapılabilir.

Porselen Lamina Dişler

Porselen Lamina Diş Nedir?

Lamina latince “yaprak” demektir. Dişler kesilmeden, sadece ön yüzeylerinin 0.3-0.7 mm tıraşlanmasıyla gerçekleştirilen bir tedavi yöntemi olduğu için dişlerde en az madde kaybının olduğu yöntemdir. Dişler inceltildikten sonra bu alanlara porselen diş laminaları yapıştırılır.

Porselen Diş Laminaları Hangi Durumlarda Uygulanır?

  • Beyazlaştırma yöntemleriyle sonuç alınamayan, rengini kaybetmiş dişlerde
  • Yapısal formu ve şekli bozulmuş dişlerde
  • Ayrık dişleri birleştirme tedavisinde
  • Kırık veya aşınmış dişlerin restorasyonunda
  • Rengi veya yapısı bozulmuş eski dolguların düzeltilmesi işleminde
  • Çapraşık ve eğri dişlerin düzeltilmesinde estetik açıdan sıklıkla tercih edilir.

Porselen Lamina Diş Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Porselen lamina diş tedavisi herkese uygulanabilir.

Peki Porselen Diş Laminalarının Tedavisinin Uygulanamayacağı Durumlar Yok mudur?

Porselen diş lamina tedavisi çeşitli çene bozukluklarının olduğu, kötü alışkanlıklar sonucu ileri derecede diş eti çekilmesi gözlenen hastalarda uygulanamaz.

Porselen Lamina Diş Tedavisi Kaç Seans Sürer?

Diş etlerinizde tedavi edilmesi gereken herhangi bir rahatsızlık yoksa ve estetik açıdan müdahale edilmesi gerekmiyorsa 1 hafta süren 2-3 seans sonrasında tedaviniz sonlanır.

Bu Estetik Diş Hekimliği Uygulamasının Tedavi Aşamaları Nasıldır?

İlk seansta dişleriniz inceltilmeden ölçü alınır ve ortaya çıkan model üstünde bir çalışma gerçekleştirilir. Sonraki seansta dişler aşındırıldıktan sonra hassas materyaller kullanılarak dişinizin ölçüsü alınır ve arkasından lamina kaplama dişlerinize uygulanır.

Porselen Lamina Dişler Düşer mi?

Günümüzde kullanılan yapıştırma teknolojileri çok güçlü olduğu için böyle bir durum söz konusu değildir. Eğer kaplamalarınız uzman bir hekim tarafından hassasiyetle dişlerinize yerleştirilirse, kaplamalarınızı uzun yıllar kendi dişiniz gibi kullanabilirsiniz.

Porselen Lamina Dişlerin Ömrü Ne Kadardır?

Diğer kaplamalardan daha üstün özelliklere sahip porselenden üretildikleri için iyi bir ağız bakımı yapıldığı takdirde laminalar yıllarca sorunsuz bir şekilde kullanılabilir. Lekelenme ve aşınmaya karşı çok dirençlidirler. Ağız bakımına dikkat etmek ömürlerini uzatmaya yardımcı olur. Bunun yanında çok sert gıdaları yerken dikkatli olmak ve tırnak yeme gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmak gerekir.

Porselen Lamina Dişlerin Avantajları Nelerdir?

  • Sadece 0.3-0.7 mm’lik aşındırmaya ihtiyaç duyarlar ve işlem süresi yaklaşık 7-10 gündür.
  • Sağlam, dayanıklı ve renkleri bozulmayan malzemeden üretilirler.
  • Dişlerinizin doğal yapısı bozulmadan istediğiniz renk ve şekle sahip lamina kaplama uygulamaları yapılabilir. Diş üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan da uygulanabilir. Diğer durumlarda ise aşındırılan miktar 0.3-0.7 mm kadardır böylece hiçbir dişin kesilmesine gerek kalmaz.
  • Estetik açıdan memnun olmadığınız dişlerinizin bir kopyası tasarlanarak üzerinde çalışma yapılır. Böylece dişlere herhangi bir müdahalede bulunulmadan önce yapılacak değişiklikler demo olarak hastaya gösterilebilir. Bu demoya “mock-up” adı verilir.
  • Porselen yüzeyleri pürüzsüz olduğu için çay, kahve ya da sigaradan kaynaklanan lekelenmeler ve diş taşı oluşumları elimine edilir.
  • Dış etkenlerden dolayı renk değiştirmez.
  • Aşınmaya karşı çok dirençlidir.
  • Materyal oldukça kırılgan olduğu halde, mineye yapıştırıldığında germe ve çekme kuvvetlerine karşı dayanıklılığı çok artar. Örneğin; dişe tamamen yapışmış durumda bulunan bir veneeri dişten bütünüyle uzaklaştırmak mümkün değildir. Uzaklaştırma ancak elmas frezlerle diş yüzeyinden aşındırılarak gerçekleştirilir.

Porselen Lamina Dişlerin Dezavantajları Nelerdir?

Diğer kaplamalarla kıyaslandıklarında sağlık ve estetik açısından üstünlükleri vardır. Ancak tedavi ücreti de bu üstünlüğe bağlı olarak daha yüksektir.

Hassas bir teknik olduğu için detaylı bir klinik ve laboratuvar çalışması gerektirir. Hekimin ve diş teknisyenin yeterlikleri ve teknik bilgileri tedavinin başarılı bir şekilde uygulanmasında önemli bir kıstastır.

Diş Kristali

Diş Kristali Nedir?

Diş kristali dişinizin yüzeyine yapıştırılan, gülüşünüze ışıltı katan bir kristaldir. Arzu edildiği takdirde aksesuar olarak diş kristali yerine diş pırlantası da kullanılabilir.

Diş Kristali Nasıl Takılır?

Diş yüzeyinde herhangi bir aşındırma yapılmadan dilediğiniz dişin yüzeyine özel yapıştırıcılar kullanılarak hekim tarafından takılır.

Diş Kristali Zamanla Düşer mi?

Yüzeyde bulunduğu için sert ısırma gerektiren durumlarda ya da aşırı zorlanma gerektiren durumlarda düşme ihtimali vardır ancak düşmesi sağlığınız açısından bir tehlike yaratmaz. Diş yüzeyine tekrar yapıştırılması mümkündür.

Diş Pırlantası Nasıl Takılır?

Diş pırlantası doğal bir taştır ve yapıştırılan yüzeyi sivri olduğu için bu sivri kısma dişe tutturabilmek için diş yüzeyinde küçük bir aşındırma yapılması zorunludur. Özel yapıştırıcılar sayesinde diş pırlantası dişe uygulanır.

Diş Pırlantası Düşer mi?

Pırlanta aşındırmayla beraber uygulandığından zorlamalara karşı dayanıklıdır.

Diş Kristali Veya Diş Pırlantasından Sıkılırsam Çıkarılabilir mi?

İstediğiniz zaman diş kristali ya da pırlantası çıkarılabilir ve dişinizin yüzeyine uygulanan cila sayesinde dişiniz eski görünümüne kavuşur.

Diş Kristali Dişime Zarar Verir ^mi?

Yalnızca yüzeye yapıştırıldığından dişe herhangi bir zarar vermez.

Diş Kristalini Kendim Yapıştırabilir miyim? Neden Diş Hekimine Gitmeliyim?

Piyasada kendinizin yapıştırabileceği diş kristalleri mevcut olmasına rağmen yapıştırmakta kullanılan yapıştırıcılar özeldir ve sadece diş hekimlerinde bulunur. Piyasada bulunan içeriği farklı yapıştırıcılar, kristalin düşmesi halinde dişinize renklenmelere sebep olabilir. Ayrıca sizin yapıştırmanız sonucunda kenardan taşan yapıştırıcılar cilasız yüzey oluşturarak plak oluşumunu tetikleyebilir. Bu yüzden bu işlemi bir diş hekiminin yapması en doğrusudur.

Dudağımı Rahatsız Eder mi?

Yüzeyi pürüzsüz olduğu için dudakta herhangi bir rahatsızlığa sebep olmaz.

Zamanla Rengi Değişir mi?

Hayır, değişmesi mümkün değildir.

Özel Bir Bakım Gerekir mi?

Günlük ağız bakımı dışında özel bir bakıma ihtiyaç duyulmaz.

Inley ve Onley Diş Restorasyonları

Inley ve Onley Nedir?

Inley ve onleyler dolgu ve kuron (kaplama) arasında bir çözüm olarak ortaya çıkmıştır. Dolgu yapılmasına izin verecek kadar diş dokusunun olmadığı fakat kaplama yapılacak kadar da zarar görmemiş dişlerin tedavisinde inley ve onley uygulamalarından yararlanılır.

Inley ve Onley Arasındaki Fark Nedir?

Inley ve onley’lerin kapsadıkları alan farklıdır. Inley’ler dişlerin çiğneme yüzeylerinde yer alan tepecikler (tüberkül) arasında bulunurlar ve dolguya benzerler. Onley’in kapsadığı alan ise birkaç tepeciği içine alacak şekildedir.

İçeriği Nedir?

Inley ve onley’lerin alt yapısı fiberle ya da seramikle güçlendirilmiş kompozittir. Temas ettiği dişin doğal, kompozit ya da seramik olmasına göre uygun materyal tercihi yapılır.

Neden Tercih Edilir?

Kanal tedavisi uygulanmış ya da ileri derecede çürümüş dişlerde çürüğün temizlenmesinden sonra geriye yetersiz bir diş dokusu kalır. Bu da yandaki dişlerle kontağı zorlaştırır ve zamanla bu dişler arasında yemek artıkları birikerek diş dokusunda ve diş etinde çeşitli problemlere neden olur. Inley ve onley’ler bu boşlukları kapatmak için tercih edilirler ve normal dolguya göre aşınmaya ve çiğneme basıncına daha dayanıklı malzemeden üretilirler.

Inley Onley’in Ömrü Ne Kadardır?

Yapıldığı materyale, çiğneme kuvvetlerine, ağız için hijyenin sağlanmasına ve düzenli doktor kontrolüne gidilme durumlarına göre inley ve onley’lerin ömrü şekillenir. Gereken özen gösterildiği takdirde yıllarca sağlıklı bir şekilde işlevlerini yerine getirirler.

Uygulama Nasıl Yapılır?

Inley ve onley tedavisi iki randevuda tamamlanır. Geride kalan sağlıklı diş yapısının incelenmesiyle diş hekiminiz inley ve onley kullanılabilecek durumları belirler.

İlk randevuda, çürük temizlendikten sonra hasarlı diş ve çevre dişlerin ölçüsü alınır.  Diş, geçici bir dolgu maddesiyle kapatılır ve ölçüler laboratuvara gönderilir.

İkinci randevuda geçici dolgu çıkarılır. Hazırlanan diş prova edilir ve laboratuvarda temizlenip cilalanır. Inley ve onley’ler özel bir yapıştırıcı kullanılarak dişe monte edilir. Diş hekiminiz tarafından düzgünce yerleştirme yapıldıktan sonra diş cilalanır ve tedavi sonlanmış olur.

Tedavi Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Yapışmanın tam olarak gerçekleşmesi yaklaşık 2 saat süreceğinden dolayı bu 2 saatlik süre zarfında birşeyler yemek sakıncalıdır. Fakat dilediğiniz içeceği içebilirsiniz.

Günlük Hayatta Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir ?

Inley ve onley’lerin bakımı için düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanma alışkanlığı ve aksatmadan yapılan doktor kontrolleri yeterlidir.

Porselen Inley ve Onleyler’in Avantajları Nelerdir?

  • Estetik görünümleri iyidir
  • Uzun yıllar kullanılabilirler
  • Geride kalan sağlam diş dokusunu korurlar
  • Kenarlardan sızıntı yapma riski dolayısıyla yeni çürük oluşturma riski çok azdır
  • Diş-restorasyon uyumu çok iyidir

Riskleri Nedir?

İnley ve onley’ ler tükürükle temas halinde olduklarında yapıştırılma kabiliyetlerinde azalma meydana gelir bu nedenle etkili bir yapıştırma için  ağız içi nem kontrolü çok iyi yapılmalıdır. Porselen inley ve onley’lerde de kırılma riski mevcuttur.

Estetik Dolgular

Estetik Dolgu Uygulamaları Neden Gerekir?

Diş tedavisi yapılırken hastanın şikayetinin giderilmesinin yanı sıra ağızın estetik görüntüsünün de bozulmaması hedeflenir. Böyle estetik kaygılar ile yapılan dolgu uygulamalarında doğal diş renk ve şekillerine yakın bir görüntü elde etmek ve dolgu sınırlarının belli olmaması önemli bir kriterdir.

Estetik Dolgu Nedir?

Estetik dolguların yapıtaşı kompozittir. Bu kompozitler kolayca şekil alabilir ve şekil verildikten sonra halojen ışık yardımıyla sertleştirilerek dişe bağlanır.

Estetik Dolgular Dayanıklı Mıdır?

Yeni teknolojik gelişmeler ile birlikte kazandırılan estetik dolgular metal dolgulardan daha sağlam, daha uzun ömürlü ve de daha sağlıklı hale gelmiştir.

Estetik Dolguların Ömrü Var Mıdır?

Dolgunun ömrü, kişinin ağız bakımına verdiği özenle doğru orantılıdır. Günlük ağız bakımı aksatılmadığında estetik dolgu uygulamalarında sızdırma ve aralanma gibi herhangi bir deformasyon oluşmaz. 6 ay- 1 yıl aralığında yapılan düzenli kontroller sırasında da dolgularınızın bakımı en iyi şekilde yapılacak ve cilası yenilenecektir. Bu şekilde dolguların ömrü daha da uzatılmış olacaktır.

Estetik Dolguları Zamanla Değiştirmek Gerekli Midir?

Dişte yeni bir çürük oluşmadıysa ve düzenli olarak kontrolleri yapılıyorsa estetik dolguları değiştirmeye gerek yoktur.

Estetik Dolguların Direnci Nedir, Dişleri Korur mu?

Estetik dolgular direnci dişlere kimyasal olarak bağlanmasından gelir ve kırılmalara karşı dayanıklı hale getirir.

Siyah (amalgam) Dolgularımı Estetik Dolgularla Değiştirebilir Miyim?

Arzu ettiğiniz takdirde amalgam dolgularınızı yalnızca tek seansta estetik dolgularla değiştirebilirsiniz.

Estetik Dolgu mu Yoksa Porselen Kaplama mı Yaptırmalıyım?

Hekimlerin önceliği her zaman dişlerin doğal yapısının mümkün olduğunca korumaktır ve bu sebeple öncelikle problemin çözümünün porselen kaplama olup olamayacağı araştırılır. Günümüz teknolojisi kompozit uygulamasını da son derece geliştirmiş olduğu için geçmişte porselen kaplama uygulaması gerektiren problemler artık sadece dolguyla çözülebilmektedir.

Blog

İstanbul Ortodonti Uzmanı Ufuk Ok Bilgilendirme Paylaşımları
BLOG
Doç. Dr. Ufuk Ok Whatsapp
RANDEVU AL
WHATSAPP