Ortodontik Tedaviye Yeni Başlayanlar

Ortodontik Tedaviye Yeni Başlayanlar

Çocuklardan yetişkinlere kadar herkesin yaşayabileceği diş ve ağız problemlerinin çözümü için Ortodontik tedaviler ortodontistler tarafından planlanıyor ve yapılıyor. Diş eti çekilmesinden diş gıcırdatmaya kadar birçok problemi konu alan ortodonti tedavisi ile problemler önlenmeye çalışılır ve kalıcı sonuçlar sağlanır. Çocuklarda 11-15 yaş aralığı olan dönemde Ortodontik tedaviler başlanır ve yetişkinlik dönemine kadar diş ve ağız problemleri çözülür. Yetişkinlerde ise Ortodontik tedavilerde alternatif çözümler sunularak kısa sürede şikâyetlerin giderilmesi ve estetik bir görünüm elde edilmesi sağlanır. Ortodonti tedavisine yeni başlayanlar daima bir takım sorular sorar ve bu soruların yanıtlarını merak ederler. Ortodontik tedavisine yeni başlayanların sorduğu muhtemel sorulardan yola çıkarak İstanbul ortodonti uzmanı DR. Ufuk Ok, “Tedaviye yeni başlayanlar” için bu yazıyı paylaşarak merak edilenlerin soruların yanıtlarını uzmandan almanızı sağlayacaktır. Ortodonti tedavisi sonrası ağrı, yeme- içme, mum kullanımı ve diş fırçalaması gibi birçok konu hakkında bilgi verdiğimiz bu yazıda ortodonti tedavisine başlayanların kaçınması gereken durumları da görebileceksiniz.

Ortodontik Tedavilerden Önce ve Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

İşlevsel bozukluklara bağlı olarak gelişen durumlarda ve iskeletsel bozukluklarda ortodonti ve cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Ergenlik döneminde olan alt- üst çene yapısının ilerde yâda geride olması ise ortodontik tekniklerle düzeltilebilmektedir. Bebeklikten bu yana gelen biberon, emzik emme, tırnak yeme gibi alışkanlıklar sonucunda yaşanan ortodontik bozukluklar çocukluk döneminde tedavi edilmediğinde de yetişkinlik döneminde ortodontik tedavilerle çözüme kavuşturulabilmektedir. Burada önemli olan ortodontik tedavinin erken yapılması ve tedaviden sonraki dikkat edilmesi gerekenlere uymaktır. Her hastanın şikâyeti kendine özel olacağı için tedavi de kişiye özel olacaktır. Bu nedenle, tedavinin zamanı da kişiye göre değişeceğinden mutlak suretle tedaviyi destekleyecek şekilde hareket etmek iyileşme sürecini kısaltmak açısından çok önemlidir.

Ağrı

Tedavinin ilk 1.haftasında ortaya çıkan baskı hissi olağan bir durumdur. Birçok hastanın şikâyet ettiği baskı hissi, ağrı olarak da algılanabilmektedir. Teller takıldıktan 4-6 saat sonra başlayan ve 3 ve 4.günlerde kaybolması beklenen ağrı yâda baskı hissi, sizi çok etkileyemeyecek bir durum olup herkeste görülmeyebilir. Yaşam kalitenizi ne derece etkilediği hususunda doktorunuza bilgi vermeniz halinde, size en uygun ağrı kesici tedavisi de başlanacaktır.

Yeme – İçme

Tellerdeki kuvveti dişlere aktarmayı sağlayan braketlere iyi bakmak tedaviniz için çok önemli bir husustur. Braketlerin dişten kopması, tedavi sürecinizi ve ödeyeceğiniz tutarı etkileyeceği için yeme ve içme konularında oldukça dikkatli olmanız gerekiyor. Sert yiyeceklerden kaçınmalı ve minik parçalara ayrılabilen ( patlamış mısır) gibi ürünlerden de uzak durmanız gerekiyor. İlk 1 ay boyunca dişinizle ısırarak değil bıçakla küçük parçalara ayırarak yemek istediğiniz gıdaları tüketmeniz en doğrusu olacaktır. Zeytinin çekirdeği ağız dışında çıkarılması bile tedaviyi olumlu yönde etkileyeceğinden braketler üzerinde sıyırma yâda güç gerektirecek her şeyden kaçınmanız çok önemlidir.

Ortodontik Tedaviye Yeni Başlayanlar

Mum Kullanımı

Ortodontik şikâyetleri için ortodonti tedavisine başlayanlar mutlaka mum kullanımını doktorundan yâda çevreden duyarlar. Braketlerin ağız dokularını tahriş edip rahatsızlık vermesi sonucunda yaşanan olumsuz durumlar için ortodontist, ortodontik mumları sizlere verecektir. Bu nedenle, ağız içinizde herhangi bir rahatsızlık yaşıyorsanız ortodontistiniz ile görüşmeli ve mum kullanımına başlamalısınız.

Dişlerin Fırçalanması

Dişlerini fırçalamak isteyen herkes ortodontik tedaviler sonrasında diş fırçalaması konusunu merak eder. Her yemek sonrası dişlerin fırçalanması plak birikiminin oluşmasını engellemesi açısından çok önemlidir. Ayrıca, dişler üzerinde oluşacak beyaz renklenmelerin de önüne geçen dişlerin fırçalanması, braketlerin zayıflamalarını da engelleyecektir. Eğer ki, ortodontik tedavileriniz sonrasında dişlerinizin ve ağzınızın bakımına özen göstermez iseniz braket ve diş arasındaki bağlantıların zayıflamasına yol açar ve tedavinizin de daha da uzaması durumu ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Blog

İstanbul Ortodonti Uzmanı Ufuk Ok Bilgilendirme Paylaşımları
BLOG
Doç. Dr. Ufuk Ok Whatsapp
RANDEVU AL
WHATSAPP